Koohsangi park Mashhada

Koohsangi park Mashhada 07/07/2019
Melat-park Mashhad i Koohsangi dva su najveća i najljepša parka Mashhada koji su prepoznatljivi i na nacionalnoj ljestvici. Koohsangi Park je povijesno i prirodno središte gdje je uglavnom poznat među turistima zbog svog prekrasnog krajolika i lijepog vremena. Ako planirate sljedeći odmor u Mashhadu, toplo vam preporučujemo da provedete barem jednu ugodnu večer u parku Koohsangi i uživate u njegovom nezaboravnom zalasku sunca i pogledu na grad.

Upoznajte povijesni i prekrasni park Koohsangi
Mešad je poznati vjerski i istorijski grad Irana, nastanjen na sjeveroistočnom dijelu zemlje. Ovaj grad je decenijama poznat kao turistička destinacija. Mešad je uglavnom poznat po svetom svetištu Imam Reza i njegovom kompleksu, jer svake godine dovodi stotine miliona turista u ovaj grad. Međutim, ovaj sveti kompleks nije jedino turističko mjesto u Mašhadu. Grobnica Nader Shaha, Bagh Meli i nekoliko drugih povijesnih lokaliteta također svake godine služe milionima turista. Među svim povijesnim i turističkim mjestima, park Kohhsangi dobro je poznato i popularno odredište domaćih i međunarodnih turista. Šta znamo o parku Koohsangi i zašto je toliko popularan?

Popularni i povijesni park Koohsangi
Koohsangi park poznat je kao drugi po veličini park Mashhada i uglavnom se smatra turističkim i naučnim centrom grada. Ovaj park izgrađen je na jugozapadnim delovima Mešada u ulici koja je i sama dobila ime (ulica Koohsangi). Koohsangi na perzijskom znači Kamena planina, a ovaj park uspostavljen je između dva prilično visoka vrhunca planine Binalud. To je razlog koji stoji iza imena ovog parka kao Koohsangi. Na vrhu ovih vrhunaca vidi se predivan krajolik grada i svetište Imam Reza. Prekrasan i magičan zalazak sunca koji se vidi s vrha ovog parka također se ubraja u jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija parka Koohsangi. Kombinacija kamenja, vode i zelenih biljaka pruža prekrasan krajolik koji, uz lijepo vrijeme ovog parka, zbog svog položaja, pruža odličnu opuštajuću atmosferu posjetiteljima. Kroz godine očuvanje prirodnih ljepota ovog parka uvijek je bio prioritet, a tom parku je pridodano nekoliko umjetnih građevina.
Prema posljednjim istraživanjima, park Koohsangi treće je najpopularnije turističko odredište Mahshada, nakon svetišta Imama Reza i grobnice Ferdowsi. U cilju olakšavanja posjetiocima, u parku Koohsangi je posljednjih godina prošlo nekoliko projekata u razvoju. Projekti koji se razvijaju u ovom parku uglavnom su usmjereni na podjelu parka na manje dijelove, kako bi se zainteresiranim turistima olakšala posjeta. U tom pogledu razvijeni su različiti odseci u parku Koohsasngi, koji se sastoje od: vrta grobnica, bašte sporta, vrta kamenja, prirodnog vrta i zajedničkog vrta. Umjetno jezero s umjetnim ostrvom ptica, zajedno sa muzejem prirodnog vrta, daljnji su projekti koji će se održati u parku Koohsangi u bliskoj budućnosti.

Među različitim zgradama u parku Koohsangi, glavna zgrada glavnog muzeja Horasana dodaje ljepotu ovog parka. Ova je zgrada dizajnirana i izgrađena pod utjecajem jedinstvenog dizajna Kalat-e Naderi. Budući da je Mashhad bio glavni grad dinastije Afshari, svo kamenje koje je korišćeno za izgradnju grobnice Nader Shah, izabrano je među visokokvalitetnim granitnim kamenjem koje se uglavnom vadi iz planina u oblasti Koohsangi.


Povijesni značaj parka Koohsangi
1588. godine Shah Abbas Veliki je na prijestolje postavio Morshed Gholi Ostajloo na mjestu gdje je danas poznat pod nazivom Koohsangi Park. Šah Abbas bio je peti kralj dinastije Safavida i najjači vladar ovog carstva. Ova svečanost održana je na padini jedne od planina oblasti koja je danas poznata kao balkon Koohsangi. U ovom parku smješteno je sedam grobnica važnih ljudi svoga vremena, uključujući šeike Asad-Allaha Yazdija i Mirzu Razavija. Mirza Razavi bio je poznata figura za vrijeme dinastije Safavid čija je grobnica popularno mjesto u parku. Qashanijeve umetničke karakteristike koje se koriste za ukrašavanje u grobnici Mirze Razavi privlače mnoge posetioce parka. Koohsangi park jedno je od mesta gde je Naser al-Din Shah Qajar posetio tokom svog putovanja u Mashhad 1905.

Do 1931. godine, park Koohsangi zadržao je svoj izvorni oblik kao park s prirodnim atrakcijama kao što su planine i zeleni vrtovi. Lijepo vrijeme i prelijepi krajolik zbog prisustva prirodnih rijeka dodali su vrijednost ovom prekrasnom parku. Međutim, 1931. godine u ovom parku započela je prva faza izgradnje, naime izgradnja bazena, zgrade u dve etaže i oblikovanja cveća koja se odvijala pod nadzorom nemačkih stručnjaka. Ovi početni razvoj pretvorio je prvobitni oblik parka Koohsangi u prilično

Nabavite mobilnu aplikaciju!

Naša aplikacija ima pokrivene sve vaše potrebe za rezervacijama: sigurne kanale za plaćanje, jednostavan postupak rezervacije u 4 koraka i elegantne korisničke dizajne. Što više možete tražiti?