Pars Museum of Shiraz

Pars Museum of Shiraz 06/06/2019
Shiraz är hem för flera historiska museer. Det äldsta museet i staden är Pars-museet från Safavid-dynastin (1501-1722). Museet ligger i en paviljong i Nazar Garden, och är den värdefulla samlingen av de gamla och samtida iranska föremålen. Pars-museet är en av de viktigaste delarna av alla Shiraz-turer eller Iran-turer för alla som de som reser till Shiraz.


Den korta historien om Nasarträdgården och Pars-museet
Nazar Garden är en av de äldsta och största trädgårdarna i Shiraz som var en fruktbar trädgård under Zand-regimen. Nazar Garden är beläget i ett av de mest historiska distrikten i Shiraz, nära några berömda Shiraz turistattraktioner på Shahriar-torget. Nazar Garden är också känt med andra namn som Museum Garden, Graven till Karim Khan Zand, Kolah Farangi Mansion, Government Garden och Prince Garden.
Trädgården gick under flera restaureringar och utvidgningar sedan den byggdes. Under Karm khan Zands regering (1700-talet) byggdes en större restaurering i trädgården och några byggnader lades till den såsom Emarat Kolah Farangi (Pavilion) - det nuvarande Pars-museet, Divan Khane och andra byggnader. Dessa byggnader användes för att hålla viktiga officiella ceremonier och underhålla statliga tjänstemän och utländska ambassadörer.

Arkitekturen och funktionerna i Pars-museet
Det slående inslaget i Nazar Garden är den åttkantiga paviljongen vilade i mitten av trädgården som inverterades till ett museum 1936. Paviljongen ligger på en monolith dadoes med höjden 1,5 över trädgårdsytan. Paviljongens ytterväggar har utsökta plattor med blom- och fågelmotiv. Det finns också jaktbilden och scenen för profeten Soleyman-tronen på vardera sidan av byggnaden. På den östra och västra sidan av paviljongen finns två rektangulära dammar med några få blommavaser runt dem, vilket skapar en behaglig scen. Trädgården är också fylld med tallar, cederträd, sura apelsiner och vackra blommor som bidrar till herrgårdens skönhet.

På fyra sidor av byggnaden finns fyra trädörrar som leder till herrgårdens inre genom böjda stensteg. Husets inre består av en central hall med fyra magnifika alkovor och vinklade rum mellan dem. Stenvalvet i Karm Khan Zand ligger i den östliga alkoven, som är en marmorsten med några känsliga skrifter.
Kupolen och byggnadens väggar är utsmyckade med fantastiska stuckaturer med vackra blommor- och botaniska målningar och fresker, typiska för persiska dekorationer i Zand-eran. Det finns tio målscener från Zanddynastin på byggnadens väggar. De inkluderar stridscenen för Nader Shah Afshar och indianen Mohammad Shah, den romantiska scenen för Sheikh Sanan och Nosrani dotter, scenen för Yusuf och Zolaikha, studiens scen för Saadi- den stora persiska forskaren till Atabaks son och dotter och dansplatsen. Den utmärkande målningen är scenen för Karim Khan Zand omgiven av sina gäster medan han röker hobbobobble.
En annan elegant egenskap hos herrgården är det åttkantiga dammen i mitten av hallen, gjord av marmor.

Pars-museet i paviljongen
En av de iögonfallande avsnitten av paviljongen är Pars-museet som gick under två gånger restaureringar på 70- och 80-talet på grund av förstörelsen av Agha Mohammand Khan Qajar. Han tog också bort benet av Karim Khan Zand till Golestan Palace i Teheran som återfördes till dess ursprungliga begravningsplats i Pars-museet under Pahlavi-eran.


Pars-museet är den fina samlingen av pre-islamiska och post-islamiska samt samtida föremål som metall- och keramikföremål, mässings- och bronsföremål, handskrivna böcker, målningar, gamla mynt och så vidare. Bland de dyrbara föremålen kan man se den handskrivna Koranen, svärdet från Karim Khan Zand, bilden av Hafez - den berömda persiska poeten och hans älskade ShakhNabat och vattenfärgmålningar av Suratgar-e-Shirazy, den berömda Zand-periodkonstnären.

Dessutom finns det tre värdefulla reliker i trädgården. En av dem är sockelstenen i Khorshid-palatset med bilden av två lejon som är böjda på den, med anor från Qajar-eran. Den andra är den cylindriska stenen relaterad till Ramgards historia från 1194. Och den sista historiska stenen är sockerstenen i Khorshid-palatset som visar figurerna i Ferdowsi Shahname (Epoee) som går tillbaka till Qajar-eran.

Hämta mobilappen!

Vår app har alla dina bokningsbehov täckta: Säkra betalningskanaler, enkel 4-stegs bokningsprocess och snygga användardesign. Vad mer kan du begära?